Zakon o stanovanju i održavanju zgrada

Ukazom predsednika Republike Srbije, 23. decembra 2016., zvanično je proglašen zakon o stanovanju i održavanju zgrada važećim.

Sam zakon možete pogledate na sledećem linku.

Zakon bolje uređuje same skupštine (ubuduće će se nazivati stambene zajednice), definiše kako se sama zajednica formira, kako i u kom intervalu se održavaju skupštine, šta ako nema kvoruma, itd.

Samo uređenje zajednice će, najverovatnije, morati proći kroz ponovnu registraciju, jer zakon predviđa novi princip uređenja i ostavlja mogućnost lokalnoj samoupravi 12 meseci od stupanja zakona na snagu, da definiše registrator i traži ponovni upis. Zajednice bi se morale odazovati u roku od 6 meseci od formiranja registratora za upis, sa jasno definisanim načinom održavanja zgrade, upravnikom, itd… U suprotnom organ lokalne samouprave može izabrati profesionalnog upravnika (po slobodnoj volji), dodeliti zajednici i naravno naplatiti isti. Inače, termin upravnik je zamena za termin predsednik.

Sam zakon takođe bolje uređuje tekuće i investiciono održavanje. Ostavljeno je na lokalnoj samoupravi (u našem slučaju Opštini Voždovac) da definiše najmanji iznos koji svaki stan mora izdvojiti svakoga meseca i uplatiti na račun zgrade a na ime investicionog održavanja. To je po meni možda i najveći efekat novog zakona i dugoročnog rešenja problema koji egzistira u starijim zgradama, a koji nama, kao mladoj zgradi, može rešiti problem u budućnosti.

Ono što zakon nije rešio, nažalost, jeste osiguranje zajedničkih prostora, tj. to je ostavljeno na slobodnu volju izbora zajednici.

Ostali detalji zakona su bliže rešili tekući zakon, stavljajući ga u formu jedinog, mogućeg razumevanja