Скочи на садржај

Организација митинга на тргу републике

Овим путем Вас обавештавамо да заинтересовани станари насеља Степа Степановић заједно са Удружењем станара насеља Степа Степановић припремају организацију

МИТИНГА НА ТРГУ РЕПУБЛИКЕ

који ће, услед лошег стања у нашем насељу, бити усмерен против бахатих представника власти на општинском, градском и републичком нивоу – њиховог нерада и деловања против интереса наших породица, против грађана насеља Степа Степановић.

Овај митинг нема никакве везе са било каквим страначким деловањем, нити иза његове организације стоји било какав политички интерес, већ се искључиво реализује с циљем очувања Пројекта насеља Степа Степановић, будућности наших породица, нашег останка у овом насељу, али и заштите наших људских права.

На овај митинг биће позвани сви становници Београда и шире, који имају сличне проблеме.

Датум митинга биће договорен на састанцима, као и на форуму насеља. Свакако, то ће бити време које ће нама највише, а онима против којих је митинг усмерен најмање одговарати. Назив митинга ћемо заједнички договорити.

Разлог за организацију митинга: Сви договори који су постигнути са одговорнима у последњих неколико година, и то мукотрпним радом огромног броја становника овог насеља су погажени, наши станари су са највиших места обмањивани. Стање са решавањем проблема је горе него пре протеста у фебруару месецу! Не само да држава, град и општина не спроводе своје одлуке и Пројектом насеља утврђене обавезе, већ својим поступцима као да се труде да максимално деградирају насеље, сводећи га на ниво дивљих насеља и села у нашем окружењу. Атакују на наше здравље! Увођење непотребних садржаја, у последње време довело је до изузетно опасне и до сада незапамћене ситуације: одређени број породица из нашег насеља спремно је да се из њега исели!!! Ситуација је постала изузетно сложена, као никада до сада, а број таквих људи расте.

Циљ митинга: Овај протест, као и сваки други, има циљ да створи притисак, обавести јавност о неправди и на тај начин нанесе штету онима против којих је усмерен, како би се притисцима са разних страна ситуација поправила.

Митинг ће оперативно реализовати велики број тимова. На челу организационог одбора митинга биће досадашња трочлана делегација станара: @bikson (Биљана Савић), @zeljkorm (Жељко Милошевић, председник Удружења станара), @ZoBu (Зоран Божанић).

Успоствљени су неопходни контакти, темељним радом разрађена је логистика митинга.
Удружење је спровело анкету у вези покретања тужбе против Републике Србије. Тим људи који се тиме бавио, свој рад приводи крају. Ускоро ће у потпуности бити обезбеђени сви услови да се тужба реализује: од нове процене вредности станова, преко адвокатске канцеларије која ће нас заступати. За сада је око 600 породица спремно да учествује у заједничкој тужби (!!!), али тај број и даље расте. Овај податак, као и почетак реализације тужбе наших станара, биће јавности Србије предочени управо на овом митингу. Представници преварених станара блока 72 и насеља Падина, након заједничког састанка око којег су већ начелно контактирани, биће позвани да заједно са нама узму учешће у организацији митинга.

Удружење ће обезбедити аутобуски превоз заинтересованим станарима од улаза у њихову стамбену зграду до Трга републике и обратно.

Очекујемо неколико хиљада људи. Иако овај број изгледа велики, ово је процена која је реална, јер се очекује велика подршка изван овог насеља. Не смемо заборавити: наша снага је у деловању које нема везе са страначким активностима, те је, стога, подршка добронамерних људи сасвим извесна. Наша борба за насеље Степа Степановић је многима позната, она траје већ неколико година.

Сматрамо да је дијалог и договор најбољи пут за решавање проблема. Међутим, у овој држави готово да немамо више с ким да разговарамо, јер су се људи на највишим позицијама, пред грађанима овог насеља представили као неодговорни, обмањивачи и манипулатори.

Остала нам је само једна могућност: да се директно обратимо председнику Владе Републике Србије, Александру Вучићу, са писмом у којем ће бити наведени проблеми са којима смо суочени и захтевом да прими станаре. Наше насеље је пројекат Владе Републике Србије, те би њен председник требало да буде заинтересован за проблеме овог насеља, посебно ако се они, како време пролази, само повећавају.

Желимо да пружимо још једну шансу разуму, јер и даље верујемо да је решавање проблема договором боље него излазак на улице!

Зато је сачињен озбиљан допис председнику Владе, где је фокус постављен, пре свега, на догађања од нашег претходног протеста до данас, и где је, искључиво на основу чињеница, сажето представљена тренутна ситуација у насељу. Овај сажети допис броји 26 страна! Из њега се може уочити и део активности, које је Удружење преузимало у овом кратком временском периоду. Текст дописа може се прочитати на адреси

Дакле, упоредо са припремама за митинг, након дискусије на форуму допис ће бити упућен на адресу председника Владе. Уколико не дође до реакције у разумном временском року, сматраћемо да ни председника Владе Републике Србије не занимају проблеми грађана нашег насеља. Након тога, биће сазвана конференција за новинаре у Медија центру где ће јавности Србије бити презентовани сви детаљи организације митинга.

Ишчекујемо изградњу пумпе са претакалиштем за течни нафтни гас и складишта за чување боца течног нафтног гаса. Заинтересовани станари насеља и Удружење станара у случају покретања изградње ових накарадних објеката имају разрађен план деловања, који неће утицати на реализацију митинга.

Више детаља о планираном деловању овим поводом можете прочитати на форуму нашег насеља

Позивамо све станаре да нам се придруже, јер ово је јако битан, сасвим могуће кључни моменат у развоју нашег насеља. Овде морамо бити јединствени као никада до сада. Будимо активни. Позивамо и све заинтересоване добронамерне људе да нам помогну. Свака помоћ, у сваком виду, биће нам од користи. Позивамо удружења, покрете, организације, да нас подрже, да у нестраначком грађанском бунту покажемо да на крају од нас све зависи.

Преузето са ФБ странице насеља